Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Sant Feliu Sasserra

Bages 2014

Sant Feliu Sasserra

 

Ajuntament

Ajuntament

Fira de les bruixes

Fira de les bruixes

 

Sant Feliu Sasserra està situat en un indret envoltat de natura, amb pinedes, alzinars i rouredes. El seu nom s’atribueix al fet que la primitiva església va ser edificada damunt d’una roca anomenada la roca d’en Feliu. D’aquí les seves bones vistes a l’entorn.

Curiosament a aquest poble se’l coneix per les bruixes i els bandolers. Durant el segle XVII, les primeres eren penjades al Serrat de les Forques, un turó als afores de Sant Feliu, mentre que bandolers com Rocaguinarda o Palmerola corrien per les seves contrades. Actualment, encara es poden veure “bruixes” pels carrers del poble al mes de novembre, durant la Fira de les Bruixes, i tenen un Centre d’Interpretació de la Bruixeria obert els caps de setmana. Dels bandolers, en queden les runes del Mas Rocaguinarda, al terme d’Oristà, i les rutes que els recorden.

El nucli de la població amaga racons i edificis plens d’història, amb cases de finestrals gòtics i renaixentistes, i d’altres amb llindes de pedra datades al segle XVIII. Destaca la Casa del Consell o Casa del Comú, amb façana del segle S.XVII i l’església gòtica tardana de Sant Feliu.

 

Fets 1714

A primers del 1714, diverses poblacions de la Catalunya central es van aixecar en armes contra els nous impostos que obligaven a pagar la subsistència de l’exèrcit de Felip V. L’11 de gener, el regiment borbònic de Lleó es va presentar a Balsareny per reclamar la taxa. Tres jornades després, uns dos mil sometents de la rodalia, la major part provinents del Lluçanès, van sorprendre el regiment borbònic i el van fer presoner.

Com a represàlia, a principis de febrer del 1714 les tropes de Felip V, comandades pel mariscal José Carrillo de Albornoz, comte de Montemar, van entrar a sang i foc a la sotsvegueria del Lluçanès. La ràtzia va provocar que la vila de Sant Feliu Sasserra fos saquejada i cremada, a més d’altres nuclis de l’entorn.