Bages 2014

Sant Feliu Sasserra

 

Ajuntament

Ajuntament

Fira de les bruixes

Fira de les bruixes

 

Sant Feliu Sasserra està situat en un indret envoltat de natura, amb pinedes, alzinars i rouredes. El seu nom s’atribueix al fet que la primitiva església va ser edificada damunt d’una roca anomenada la roca d’en Feliu. D’aquí les seves bones vistes a l’entorn.

Curiosament a aquest poble se’l coneix per les bruixes i els bandolers. Durant el segle XVII, les primeres eren penjades al Serrat de les Forques, un turó als afores de Sant Feliu, mentre que bandolers com Rocaguinarda o Palmerola corrien per les seves contrades. Actualment, encara es poden veure “bruixes” pels carrers del poble al mes de novembre, durant la Fira de les Bruixes, i tenen un Centre d’Interpretació de la Bruixeria obert els caps de setmana. Dels bandolers, en queden les runes del Mas Rocaguinarda, al terme d’Oristà, i les rutes que els recorden.

El nucli de la població amaga racons i edificis plens d’història, amb cases de finestrals gòtics i renaixentistes, i d’altres amb llindes de pedra datades al segle XVIII. Destaca la Casa del Consell o Casa del Comú, amb façana del segle S.XVII i l’església gòtica tardana de Sant Feliu.

 

Fets 1714

A primers del 1714, diverses poblacions de la Catalunya central es van aixecar en armes contra els nous impostos que obligaven a pagar la subsistència de l’exèrcit de Felip V. L’11 de gener, el regiment borbònic de Lleó es va presentar a Balsareny per reclamar la taxa. Tres jornades després, uns dos mil sometents de la rodalia, la major part provinents del Lluçanès, van sorprendre el regiment borbònic i el van fer presoner.

Com a represàlia, a principis de febrer del 1714 les tropes de Felip V, comandades pel mariscal José Carrillo de Albornoz, comte de Montemar, van entrar a sang i foc a la sotsvegueria del Lluçanès. La ràtzia va provocar que la vila de Sant Feliu Sasserra fos saquejada i cremada, a més d’altres nuclis de l’entorn.