Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Monistrol de Montserrat

Bages 2014

Monistrol de Montserrat

Monistrol de Montserrat

Monistrol de Montserrat és una vila antiga ja citada en documents del segle X. Cruïlla del Camí Ral de Barcelona a Manresa amb el camí de pelegrinatge a l’Abadia de Montserrat, conserva un nucli antic d’aire medieval i renaixentista. Es conserven dues voltes corresponents a les entrades de l’antiga vila emmurallada: Es Pilons i l’arcada que comunica el medieval carrer Sant Joan amb la Plaça de Bo-Bò. El conjunt històric-artístic que representa el casc antic conté edificis singulars com les cases nobiliàries de Can Gibert i Can Caballé, així com el gòtic Palau Prioral o la renaixentista Església de Sant Pere. Dominen la vila vella les siluetes del Cavall Bernat i de la Bestorre, torre de vigilància d’origen romànic.

Monistrol de Montserrat forma part d’un entorn singular com és el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Diferents itineraris a peu permeten al visitant gaudir d’esplèndides panoràmiques de la cara nord de la serralada, la més abrupta i espectacular. Monistrol té una gran riquesa natural, perquè a més de formar part del Parc Natural comprèn un llarg tram del Riu Llobregat. Paral·lel al curs fluvial discorre el Camí del Riu, agradable passeig que permet descobrir la vegetació del bosc de ribera amb la companyia de les magnífiques vistes dels cims de Montserrat.

 

Fets 1714

El 9 de maig de 1714, cinc-cents soldats borbònics provinents de Martorell atacaren Esparreguera, on el coronel Ermengol Amill hi reclutava voluntaris. Alertat, Amill es reuní amb les tropes del marquès del Poal, vingudes d’Olesa, i emboscaren l’enemic a la riba del Llobregat. En l’acció, la cavalleria borbònica es va retirar i va patir seixanta-sis baixes, mentre que dues companyies valones es refugiaren al mas Magarola. De nit, els paisans en van incendiar les portes i van forçar els borbònics a rendir-se, amb la qual cosa van provocar disset morts i cinquanta-nou presoners més.

L’endemà, un reforç borbònic encapçalat per José Carrillo de Albornoz, comte de Montemar, va acudir al Montserratí per auxiliar els soldats capturats. En la incursió, com a represàlia pels fets ocorreguts, Albornoz va ordenar el saqueig d’Esparreguera i l’incendi de les cases del batlle. En arribar a Monistrol, alguns habitatges de la vila també van ser cremats.