Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Talamanca

Bages 2014

Talamanca

Text: Francesc Serra i Sellarrés

Els dies 13 i 14 d’agost de 1714, un mes abans de la capitulació de Barcelona, en el terme de Talamanca s’hi va produir la darrera batalla guanyada per l’exèrcit català contra les tropes borbòniques.

Des del febrer de 1714, Antoni Desvalls i de Vergós, marquès del Poal, que era aleshores el comandant en cap de l’exèrcit català, es movia amb el seu exèrcit de la resistència catalana pel Bages i el Moianès. Des d’aquesta zona es dedicà a anar agrupant forces amb la intenció d’atacar el cordó del setge borbònic de Barcelona. A primers d’agost es va dirigir cap al castell de Talamanca, molt probablement amb l’objectiu d’intentar l’atac tant esperat. Es va emportar una part important del seu exèrcit, així com també el destacament de granaders del castell de Cardona. En total, disposava a Talamanca d’uns 2.500 combatents preparats per enfrontar-se als borbònics.

El dia 13 d’agost, mentre el marquès del Poal es trobava amb el seu exèrcit al castell de Talamanca, es va presentar un nombrós exèrcit borbònic a les ordres del mariscal de camp conde de Montemar amb més de 3.500 efectius, d’entre els quals uns 1.500 eren dragons de cavalleria. Els borbònics instal·laren el seu quarter a la casa de Mussarra i van fer baixar per les abruptes carenes la seva infanteria en direcció a la riera de Talamanca amb l’objectiu d’enfrontar-se a l’exèrcit català. Als peus de la riera, els regiments de fusellers de muntanya del marquès del Poal embestiren a la infanteria i als dragons borbònics, i s’inicià una dura batalla que s’allargà fins l’endemà, quan els catalans aconseguiren vèncer els borbònics i perseguir-los fins a Sant Llorenç Savall. Lluitaren amb l’exèrcit català els regiments de fusellers de muntanya dels coronels Ermengol Amill, Francesc Busquets i Mitjans, Joan Vilar i Ferrer, Segimon Torras i Martirià Massegur, juntament amb el destacament de granaders del castell de Cardona i els regiments de cavalleria de Sant Jaume i de Pere Bricfeus. Per la part borbònica, participaren en la batalla els regiments dels brigadiers José Vallejo i Diego González, que lluitaven a les ordres del conde de Montemar. El resultat de la batalla va ser d’unes 680 baixes, entre ferits i morts. Aquesta va ser la darrera batalla guanyada per l’exèrcit català contra les tropes borbòniques, que es va desenvolupar en un abrupte terreny delimitat pel castell i el poble de Talamanca, al sud, i per la casa de Mussarra, ubicada en el terme de Monistrol de Calders, al nord. La victòria de Talamanca va ser considerable, i només la manca de munició va impedir al marquès del Poal aconseguir un èxit més gran. L’exèrcit català va retrobar a Talamanca una esperança per poder atacar el cordó del setge de Barcelona i entrar els socors a la ciutat, objectiu que no va arribar a prosperar.

Des de l’any 2011 hi ha un monument dedicat als victoriosos lluitadors de l’exèrcit català en la batalla de Talamanca, ubicat al Mirador del Castell, des d’on es té una vista panoràmica completa dels terrenys on es va produir la batalla. En el mateix lloc hi ha també alguns panells informatius que ofereixen informació sobre la batalla. L’agost de 2012 es va inaugurar a la sala gòtica del castell un centre d’interpretació de la batalla de Talamanca, que permet als visitants un coneixement més aprofundit d’aquell esdeveniment històric.

Més informació:

http://www.talamanca.cat
http://www.castelldetalamanca.cat


Festivitats

ofrena_monument_Talamanca

13 d’agost

Commemoració de la Batalla de Talamanca

Discurs de l’alcalde de Talamanca, Sr. Josep Tarín i Canales, i parlament de les autoritats al Monument Memorial 1714. A continuació, ofrena floral en honor dels patriotes catalans. Finalment, interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya.

Al llarg del dia se celebren diferents activitats a l’entorn de la Guerra de Successió i la Batalla de Talamanca: conferències, recreacions, actes lúdics, etc.

 

Llegeix més

11 de setembre

Diada Nacional de Catalunya


Discurs institucional i interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, davant del Monument Memorial 1714.
Llegeix més

 

Visites

Visita guiada al Castell de Talamanca

castell_02_TLM

Tots els diumenges i festius podeu fer una visita guiada al Castell de Talamanca i al monument Memorial 1714, l’escenari des d’on les tropes catalanes van protagonitzar, el 13 d’agost de 1714, la batalla que va suposar la darrera victòria de l’exèrcit català a la Guerra de Successió. La visita, que recorre les principals dependències del castell i explica com va transcórrer un episodi tan remarcable de la nostra història, inclou l’entrada al Centre d’Interpretació de la Batalla de Talamanca i la Guerra de Successió, ubicat a la sala d’armes del Castell. Properament la visita es complementarà amb un recorregut per el nucli medieval de Talamanca i l’església de Santa Maria.

 Horari:
Diumenges i festius a les 11, 12 i 13 hores.
(No hi ha servei entre el 15 de desembre i el 31 de gener)

 Durada:
50 minuts, aproximadament.

 Preu:
De 0 a 7 anys: Gratuït
De 8 a 14 anys: 2,50 €
A partir de 15 anys: 4,50 €
Grups de 15 a 29 persones: 3,50 € per persona
Grups a partir de 30 persones: 2,50 € per persona

Per a més informació:
Associació d’Amics per al Desenvolupament de Talamanca.
Raval, 2-4. 08278 Talamanca
Tel. 682 197 220
amics.de.talamanca@hotmail.com

Llegeix més