Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Moià

Bages 2014

Moià

Text: Francesc Serra i Sellarrés

La vila de Moià és una de les poblacions catalanes que més rememora la Guerra de Successió, perquè hi va néixer un personatge cabdal d’aquest conflicte: Rafel Casanova i Comes, Conseller en Cap de Barcelona en el moment de l’ocupació borbònica de la ciutat, l’11 de setembre de 1714.

Rafel Casanova nasqué a Moià pels volts del 1660 en el sí d’una família benestant. De jove, Casanova va estudiar dret a Barcelona i l’any 1686 ja exercia com a doctor en drets a la capital. L’any 1696 es casà amb Maria Bosch i Barba, vídua i hereva d’un important patrimoni a Barcelona i Sant Boi de Llobregat. L’any 1706 fou nomenat Conseller Tercer de Barcelona i, un any més tard, l’Arxiduc Carles, li concedí el títol de Ciutadà Honrat de Barcelona. L’any 1713 participà en la Junta de Braços que votà per continuar la resistència contra l’exèrcit de Felip V. El 30 de novembre, Casanova va ser elegit Conseller en Cap de Barcelona, càrrec que comportava també el comandament de la Coronela, la milícia gremial de la ciutat. L’11 de setembre de 1714, quan les tropes borbòniques assaltaven Barcelona, Casanova fou ferit en combat en la defensa del baluard de Sant Pere. Un cop rendida la ciutat, va ser portat a casa dels seus sogres, on es recuperà de les seves ferides. Tot i que el seus bens foren segrestats i no se li retornaren fins el 1725, la seva família pogué viure amb una certa tranquil·litat mercès a la fortuna que per via materna havia heretat el seu fill Rafael Casanova i Bosch. A partir de 1717 tornà a exercir com a advocat fins que en 1731 es retirà totalment de l’exercici de la professió retirant-se a la casa familiar de Sant Boi de Llobregat on morí el 3 de març de 1743. Al llarg de la seva vida, tant abans com després de la guerra, mantingué sempre contacte amb la seva vila nadiua, exercint com a advocat de la seva família i d’altres famílies moianeses. Exercí també com a advocat a Barcelona de la influent Comunitat de preveres de Moià al llarg de molts anys. A Moià se li erigí un monument el 1932, després d’un intent no reeixit el 1914.

La Casa-Museu Rafel Casanova, ubicada a la casa pairal dels Casanova, a la Plaça Major de la vila de Moià inclou diversos equipaments relacionats amb la cultura i la història moianeses, com el Museu de Rafel Casanova (gestionada pel MHC), l’Arxiu Històric de Moià i el Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.

Moià recorda, any rere any, la trajectòria de Rafael Casanova amb la celebració de Retorn a 1714, Festa Barroca de Moià, que se sol celebrar el cap de setmana anterior a l’11 de Setembre. En el marc d’aquesta festa, entre altres activitats, es recreen teatralment les escenes de l’elecció de Casanova com a Conseller en Cap de Barcelona, la darrera Junta de Guerra i l’assalt borbònic a Barcelona de l’11 de Setembre.

 

 Enllaços:

www.moia.cat

www.retorna1714.moia.cat

www.covesdeltoll.com

www.arxiu.moia.cat

Festivitats

Cap de setmana anterior a l’Onze de Setembre

Retorn a 1714. Festa Barroca de Moià

festa-barroca

Retorn a 1714 rememora la figura del moianès Rafael Casanova i Comes, darrer Conseller en Cap de la ciutat de Barcelona. Dins les activitats de la festa hom pot trobar representacions teatrals sobre la vida de Rafael Casanova i la Guerra de Successió, mercat de productes tradicionals i artesans, tallers per als més menuts, i diverses activitats culturals.

Llegeix més

 

11 de setembre

 Acte institucional i ofrena floral davant el monument a Rafael Casanova

 

Rafael Casanova

Cada 11 de setembre, des de 1976, es porta a terme davant el monument a Rafael Casanova inaugurat el 1932, l’acte institucional i l’ofrena floral de les entitats i institucions moianeses.

Llegeix més

Visites

Visita a la casa-museu Rafael Casanova

casa

En aquesta casa del segle XVI, va néixer, pels volts del 1660, Rafael Casanova, protagonista de la defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714.

Fill d’una família de propietaris rurals benestants dedicats també al comerç del gra i la llana, va cursar estudis de dret a Barcelona o va establir-se per exercir la seva professió. Com a membre del govern de la ciutat , va seguir el desenvolupament de la guerra de successió, en la qual, com a Conseller en Cap, tingué un paper caudal.

A la primera planta de la casa hom pot trobar-hi una exposició on es poden conèixer els orígens de la família Casanova i la seva relació amb Moià i també conèixer quelcom més sobre la Guerra de Successió i la biografia de Rafael Casanova i Comes, darrer Conseller en Cap de la ciutat de Barcelona i un dels responsables de la seva defensa durant el setge de 1714.

A l’edifici es pot trobar informació biogràfica del personatge. També s’hi troben ubicats l’Arxiu Històric de Moià i el Museu Arqueològic i Paleontològic, on es poden veure les importants de col·leccions provinents sobretot de la Cova del Toll.

Llegeix més