Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Castellbell i el Vilar

Bages 2014

Castellbell i el Vilar

Castellbell i el Vilar, un reducte de resistència més enllà de l’onze de setembre

Text: Joan Valls i Genís Frontera

Castellbell, una guarnició d’interès estratègic

La guarnició de Castellbell des del segle XV vigila el pas sobre el Llobregat, controlant el pont i el camí que obre l’accés a Manresa, Cardona i Berga; i per extensió a la Cerdanya i França. D’altra banda, també és la fortalesa que domina la ruta més bona d’ascens als monestirs de Montserrat. És gràcies a aquesta importància estratègica que, durant la Guerra de Successió, Castellbell i el Vilar és un terme des del qual els voluntaris catalans defensaran la Catalunya revoltada i escometran les tropes borbòniques que intentin pujar del Vallès o pel Llobregat.

Els Amat, senyors de Castellbell durant la Guerra de Successió

Durant la Guerra de Successió, els Amat senyoregen el castell de Castellbell –també el de Talamanca, entre d’altres-; i mentre Josep Amat, l’hereu i recentment nomenat primer marquès de Castellbell per Felipe V de Borbón, es decanta pel bàndol borbònic i es fa fonedís; el seu germà Francesc Amat serà un fervent oficial austriacista, designat Correu major de Catalunya, partidari de la Guerra a ultrança i defensor de la Barcelona resistent de 1713-1714.

Castellbell, un castell a l’empara d’Antoni Desvalls

Mentrestant, el castell de Castellbell es manté sota control de voluntaris catalans integrats a la partida armada d’Antoni Desvalls, el marquès del Poal. Així, a partir del juliol de 1713, mentre Barcelona es troba assetjada per les tropes borbòniques, Antoni Desvalls esperona la resistència des de Cardona i Castellbell, convertint aquesta darrera fortalesa en la posició més meridional a recer de l’enemic. Segons Albertí “els catalans s’empararien encara d’una altra vella fortalesa, la de Castellbell, i s’hi mantindrien sense ser atacats. Els borbònics preferiren de moment no enfrontar-se amb aquella posició, d’accés bastant difícil. Així sorgí un nou petit nucli de resistència estable, que seria curiosament mantingut fins a la fi de la guerra”. És a partir d’aquí i del mes de febrer de 1714, que se’ns informa que Manuel Desvalls disposa de 300 homes a Cardona “perquè els altres eren al Llobregat, ficats a Castellbell” o bé es movien pel territori amb el marquès del Poal, presentant batalla a Mura i Esparreguera i arribant a desfer un batalló borbònic sencer, amb 300 baixes i, el propi Antoni Desvalls “al front dels qui el voltaven, aïllà i destrossà dues companyies valones completes. Capturà els supervivents i els envià a Castellbell, l’altra fortalesa que conservava des de primers d’any”. El 18 de maig de 1714, el marquès del Poal comunica a Barcelona que, deixant de banda les tropes que comanda personalment, ha destacat a Castellbell part dels 300 infants i la companyia de cavalls de Badia que ha repartit per la contrada. D’aquesta manera, es consolida Castellbell com a guarnició que empara les incursions catalanes i que custodia els presos borbònics capturats en combat.

1714: Barcelona, Cardona i Castellbell i el Vilar

Durant els darrers mesos de lluita a ultrança, el mateix Antoni Desvalls passa diferents vegades per Castellbell i el Vilar, fent nit al seu castell quan tan sols resten dues setmanes perquè caigui Barcelona. El mateix marqués del Poal relata com a finals d’agost de 1714, els seus voluntaris fan retrocedir per darrera vegada les tropes borbòniques mentre passen i es mantenen a Castellbell. Així, malgrat l’inevitable caiguda de Barcelona l’11 de setembre, Cardona i Castellbell continuen mantenint la resistència. Amb la guerra decididament perduda, però, pocs dies després Antoni Desvalls acaba dissolent els voluntaris catalans i es retira a Cardona, sense poder impedir que els borbònics comandats pel marquès de Montemar puguin apoderar-se del castell de Castellbell i de totes les vies de comunicació. Finalment, el 18 de setembre de 1714, una setmana després de la derrota de la Barcelona, es signa la Capitulació de Cardona que liquidarà els últims focus de resistència. De fet, el capítol número 19 d’aquest document inclou que la guarnició del castell de Castellbell, situat al terme de Castellbell i el Vilar, juntament amb Cardona esdevé el darrer baluard resistent de la comarca del Bages.

Festivitats

10 de setembre

Commemoració de la Diada – Marxa de Torxes per la Independència

La vigília de la Diada, a partir de les 8 del vespre comença la Marxa de torxes per la Independència a la plaça de Valentí Puig.

Un cop es fa fosc i tothom ja té les torxes i els tiquets per sopar,  s’inicia la marxa amb un recorregut que passa per diferents carrers i s’enfila al Vilar, finalitzant a la plaça de l’església. Un cop tothom s’aplega a la plaça de l’església del Vilar, des del campanar es procedeix a la lectura del manifest de commemoració de la Diada, es recorda el protagonisme i la resistència de Castellbell i el Vilar de l’any 1714 i es presenta la persona rellevant del món de la cultura o de la societat civil –ja sigui des d’un vessant local o nacional- que realitza un parlament. Un cop acabades les paraules, la vetllada continua amb botifarrada popular, música i balls tradicionals fins a les 12 de la nit, moment en què comença la Diada.

La commemoració de la Diada també compta amb actes de caràcter més institucional, amb ofrenes florals als monuments de Lluís Companys i d’Esteve Biosca, el president de Catalunya i l’alcalde de Castellbell i el Vilar assassinats pel franquisme; i amb una ballada de sardanes al Burés.

 

Llegeix més

Marxa 02

 

11 de setembre

Transenyera – Cursa de la Diada

Per tal de mantenir viu el record d’aquells resistents que des del castell i el terme de Castellbell i el Vilar van mantenir-se fidels a les llibertats catalanes, cada 11 de setembre s’organitza la Transenyera – Cursa de la Diada. 

El recorregut comprèn el territori pel qual es van moure les tropes d’Antoni Desvalls, marquès del Poal, i s’estén des de la vall del Llobregat fins als contraforts de Montserrat. Es tracta d’un esdeveniment esportiu (tècnic i de dificultat força alta) que combina una cursa llarga (22,5 Km.) i una cursa curta/caminada (14 Km.) només apta per autèntics guerrillers i miquelets de muntanya. No te la deixis perdre!
Llegeix més

Transenyera 00 Cartell Web-Festivitats

Per a més informació:  www.transenyera.cat

 

Visites

Visita al “Museu etnogràfic sobre la vida a pagès, abans”

Als espais del celler i l’estable del Mas del Puig de Castellbell i el Vilar, actualment dedicat al turisme rural, hi podeu visitar el petit museu etnogràfic sobre la vida a pagès, la producció del vi i l’oli; i veure eines i màquines que s’empraven per conrear la terra.  El museu conta de més de 500 peces (eines, objectes, màquines, utensilis, mobles, etc.) restaurades, ordenades i retolades amb el nom i una breu descripció de la funció. A més, uns plafons il·lustren les diverses sales del museu i mitjançant fotografies s’expliquen alguns processos dels conreus o de la producció de l’oli i el vi. 
Llegeix més

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visites per a escoles

El Mas del Puig ofereix a les escoles una visita guiada pel museu i, a més a més, un recorregut de descoberta d’arbres i plantes aromàtiques autòctones pels voltants del mas. La visita s’acompanya d’un quadern didàctic elaborat per Zenobita Edicions i del corresponent disseny curricular.

Per a més informació i concertar visites: www.masdelpuig.com

Llegeix més