Blidi Wreh-Wilson Womens Jersey  Bages 2014 / Entitats i recursos

Bages 2014

Entitats i recursos

Propostes didàctiques: La Guerra de Successió a Manresa i al Bages

Activitats didàctiques 1714

Material didàctic: 300 anys de la Guerra de Successió

  • Activitats didàctiques per cicle mitjà de primària
Format revista web
  • Activitats didàctiques per a cicle superior de primària
Format revista web
  • Activitats didàctiques per a ESO
Format revista web
  • Dossier curricular d’ESO per al professorat
Format revista web

 

Grups de recreació històrica:

Miquelets de Catalunya:  Marc Clotet  <miquelets@gmail.com>

Miquelets 16 Miquelets 05

 

Miquelets de Catalunya és una associació cultural que té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.

L’associació participa en reconstruccions històriques de batalles, desfilades o celebracions com l’onze o el divuit de setembre. Els integrants dels grups de recreació van armats amb fusells d’avantcàrrega per fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions. Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, poden actuar com a timbalers, músics, cuiners, aiguaders i tot tipus de personal no combatent que acompanyava els exèrcits dels segle XVIII.

Llegeix més

Associació de Recreació Històrica de Moià 1714:  Ramon Tarter <cancarner@moia.cat>

(Hússars Hongaresos)

Grup recreació Moià 01 Grup recreació Moià 06

Associació Cultural 18 de setembre de Cardona: Ausiàs Fons <afonscortada@gmail.com>

Grups dansaires:

Grup de Dansa Cor de Catalunya. Xavier Vera  <info@dansacorcatalunya.cat>

L’espectacle 1714 diari d’una esperança ens situa en els darrers mesos del setge de Barcelona i ens mostra, servint-se de l’emotivitat de la dansa, la vida i sentiments d’aquells qui, en nom de tots els catalans, van protagonitzar un dels passatges més importants de la nostra història. Un diari personal enllaça la vida dels nostres protagonistes en unes històries plenes d’amor i desencís, de passió i traició, enmig de la cruesa de la guerra.El Grup de Dansa Cor de Catalunya presenta un emotiu espectacle de dansa, incorporant veu en directe i textos teatralitzats amb el desig de commoure a l’espectador amb un relat molt particular d’uns moments tan decisius per al nostre país.

Llegeix més

 

Entitats organitzadores d’actes històrics:

Cat PATRIMONI  Pere Tardà <cat@catpatrimoni.com>

Una fira
Un mercat
Una recreació històrica
Un acte singular
Una mostra d’oficis
El teatre de carrer
Un espectacle històric
La música tradicional
L’ambientació de carrers i places,…

Llegeix més

 

Historiadors:

•Francesc Serra i Sellarés

(Navarcles, 1977) Doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de Geografia i Història a l’Institut Moianès. Especialista en la Guerra de Successió, destaquen els seus llibres La darrera victòria de l’exèrcit català. La batalla de Talamanca, 1714 (2009) en col·laboració amb Gustau Erill, i Catalunya, 1714. Un viatge als escenaris de la Guerra de Successió i al temps del Barroc (2010) en col·laboració amb Quaderna. Ha publicat nombrosos articles relacionats amb la Guerra de Successió i ha participat en la confecció de la Ruta 1714, del Museu d’Història de Catalunya. Ha estat l’assessor històric i investigador principal del documental sobre el setge de Cardona, 1711. El Setge, retransmès per TV3, i és assessor històric de l’Aplec del 18 de Setembre de Cardona, que commemora la resistència del darrer baluard català de la Guerra de Successió. Destaquen també les seves investigacions sobre genealogies i masos de la Catalunya central, i és autor del llibre Sant Benet de Bages. Època montserratina (1593-1835), (2006) objecte de la seva tesi doctoral.

Llegeix més

•Adrià Cases i Ibánez

(Barcelona, 1983) és Doctor europeu en Història Moderna per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva línia de treball gira a l’entorn de la guerra de Successió a Catalunya, de manera especial, sobre els exèrcits que van prendre part en el conflicte. La seva recerca l’ha portat a treballar en arxius d’àmbit català i europeu, en centres de Madrid, Lisboa i Londres. Ha participat en una desena de congressos i simposis d’investigació, ha impartit diversos cursos i conferències sobre el conflicte successori, així com ha assessorat diversos projectes de museïtzació (“El Món del 1714” i “Casamata: espai 1714”, aquest darrer del castell de Cardona). Ha treballat com a documentalista i assessor de la Ruta 1714 promoguda per la Generalitat de Catalunya. Entre articles i monografies, l’Adrià Cases compta amb una dotzena de publicacions que tracten diversos aspectes de la guerra de Successió.

Llegeix més